♥INVITATION TIL WEBINAR ♥ 
Se nyhedsbrevet i browser
 
 

TALENTNETTET

Nyhedsbrev #16 - november 2022

 
  • Invitation til webinar i samarbejde med SLKS
  • Gik du glip af konferencen - se pointer fra dagen

WEBINAR #9 D. 29. NOVEMBER 2022 kl. 10 - 12

 

OM FEJLMODIGHED

10 TALENTMILJØER FORTÆLLER

Deltag gratis via Zoom. Mødelink klik her. (ID: 832 8244 6603 Passcode: 478458)
stohead. Streetart Næstved Kunstby
AFUK
 
WEBINAR OM TALENTMILJØERNE TIRSDAG D. 29. NOVEMBER
 
Gå på skærmen kl. 10 - 12 og få sprøde nyheder og erfaringer direkte i hovedet.
 
10 talentmiljøer har i løbet af de sidste tre år kastet hjerteblod og hårdt arbejde i at udvikle og udvide talentbegrebet og talentudviklingsmulighederne for landets unge. Rigtig meget er succesfuldt og super godt - men der er også steder hvor det blev svært, eller hvor illusionerne brast, eller hvor ressourcerene ikke rakte eller de unge ville noget andet...... Det er dét vi fokuserer på i webinaret. 
 
Webinaret handler om vores evne til at dele det, der er vanskeligt og det, der ikke gik så godt, som vi håbede. Der er stor viden og udviklingspotentiale forude, hvis vi evner at dele fejl og mangler.
 
Dette webinar laves i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen.
 
 
 
På webinaret vil 10 talentmiljøer fremlægge de projekter de har arbejdet med i løbet af de sidste 3 år. Det er en slags evaluering for åben skærm.
 
 
AFUK
 
AFUK: Beskrivelse af projektet.

Projekt Dansk Cirkus Talent (DCT) har haft til overordnet formål at styrke talentudviklingen af nycirkusartister i DK gennem etablering af netværk på tværs af talentmiljøerne i Aarhus og København og gennem udvikling af et praksisbaseret cirkuspædagogisk kursus for cirkusundervisere i Danmark. Kurset havde til hensigt at løfte fagligheden, at skabe en fælles faglig identitet for nycirkus-undervisere og et rum for vidensdeling og udveksling af praksiserfaringer på tværs af deltagernes erfaringsniveau og geografiske/organisatoriske kontekst. Projektet havde endvidere til formål at etablere et samarbejde om en national talentudviklingsstrategi og har her fokuseret på at identificere problemstillinger, potentialer og udviklingsbehov.
 
 
Charlotte Falkentoft
 
Det Kongelige Teaters Balletskole: Beskrivelse af projektet.
 
Optimering af den lokale talentudvikling af balletdansere
Det Kongelige Teaters Balletskole og 5 lokale balletskoler tilbyder en uddannelse svarende til grundkursusniveau. Fra 7. – 9. klasse samles elever fra disse miljøer på Det Kongelige Teaters Balletskole.
Formålet med projektet var at opkvalificere talentudviklingen på grundkursusniveau uden for København, så eleverne får lettere ved at klare overgangen til træningsmiljøet i København og derfra videre ind i en i professionel dansekarriere.
 
 
Gitta Malling
 
Talentløft ved Limfjordsteatret og Morsø Gymnasium: Beskrivelse af projektet.
 
Det er egentligt meget enkelt - de unge skal have medindflydelse. Rammerne skal være på en måde så de unge selv kan agere og udvikle deres egne projekter. Og samtidig vil vi gerne give dem en masse viden og teknik med fra den korte tid vi har dem i huset. Der skal ikke være en facitliste. Hvordan gør man det når man er en Kulturinstitution og et Gymnasie? Det har vi forsøgt at udfordre os selv med og undersøgt vejene.
 
 
Helene Engelund
 
Visuelt Gymnasium Horsens: Beskrivelse af projektet.
 
Visuelt Gymnasium Horsens er en visuelt kreativ talentordning for unge under en gymnasieuddannelse i Horsens. I projektet støttet af Slots- og Kulturstyrelsen har formålet være at udbrede konceptet om et kreativt talentmiljø som en integreret del af de unges hverdag i gymnasiet, og hvor ”talent” netop er koblet på miljøet, ikke på det enkelte individ. Projektet har involveret andre talentmiljøer og udskolingselever i billedkunst samt håndværk og design. Projektet har også bestået af en målrettet kommunikationsindsats for at formidle ordningens potentiale.
 
 
Anne-Marie Donslund
 
Forfatterskolen for unge i Midt- og Vestsjælland: Beskrivelse af projektet.
 
Forfatterskolen for unge i Midt- og Vestsjælland startede i otte kommuner i 2013, og er finansieret af kulturregionen og kommunerne. Med Talentmiljøpuljen har Forfatterskolen for unge fået en overbygning, FGK, for de særligt ivrige og talentfulde, som drømmer om at gøre noget ved skrivningen. I dag er der syv forfatterskoler for 12-18 årige, et FGK for 16-22-årige, en åben sommercamp og et spirehold på Odsherreds Gymnasium. Odsherred Kommune står for administrationen. Oplægsholder: Anne-Marie Donslund, leder af Forfatterskolen for unge.
 
 
projekt fra KunstCubator
 
Jonas Kasper Jensen
Kunstcubator: Beskrivelse af projektet.
 
Kunstcubator er et kunst- og talentudviklingstilbud for unge der er mellem 15 og 25 år, der brænder for at udvikle deres kunstneriske talent. Over tre år fik de unge undervisning af høj kvalitet og mulighed for at indgå i et fællesskab med andre kreative talenter, som de kunne udforske, reflektere og skabe sammen med.  

 

UNDERVISNINGEN

På Kunstcubator bliver de unge undervist i mange forskellige former for kunstarter, samtidig vil der være fokus på samtidskunst.
Kunstcubator var/er bygget op over 3 forløb, som ser således ud:
 
Første forløb: Her fik talenterne undervisning af professionelle billedkunstnere. Undervisningen fokuserede på grundlæggende kundskaber til udøvelse af kunst. Vi arbejdede med maleri, tegning, video, lyd og performance.
 
Andet forløb: I andet undervisningsforløb fokuserede undervisningen på udvikling af kunstneriske processer. Kunstcubator fik besøg af etablerede billedkunstnere som viste talenterne deres værker og underviste dem i hvordan de selv kunne udvikle deres egen praksis.
 
Tredje forløb: I tredje og sidste forløb skulle talenterne udvikle deres egen praksis og lave udstillinger med deres værker. Der var også fokus på hvordan man laver en ansøgning til et kunstakademi. 
 
 
 
Kim Harris
 
Lene Bonde
Talentakademiet i Holstebro
 
Projekt ”Tidssvarende talenter” har til formål at opkvalificere Dansk Talentakademis undervisningsplaner på hver af vores seks linjer. Hver linje har lavet udkast til nye undervisningsplaner som bliver afprøvet i samarbejdet og i dialog med besøgende gæstekunstnere og de videregående kunstneriske uddannelser, der indgår i et aftagerpanel. Hver linje har indledt samarbejdet med de videregående kunstneriske uddannelser og igangsat forløb hvor løbende inviteres til at lade deres studerende og undervisere møde og arbejde med vores elever. Ud over ovennævnte er der i projektet også blevet etableret et filmmiljø, der skulle give inspiration til hvordan vi kan arbejde videre med filmen efter endt projektperiode. Et arbejde der i august 2022 endte med at vi kunne etablere filmlinjen som Dansk Talentakademis sjette linje.  
 
 
Henrik Mosbæk
 
Turi Malmø
Konsolidering af landsforening for Scenekunstneriske grundkurser. 2019-2021.
 
Hvad er SGK? - SGK står for de scenekunstneriske grundkurser - På landsplan er der intet mindre end 14 talentprogrammer for unge i alderen 15 – 25 år med fokus på scenekunsten. - Talentprogrammerne dækker typisk over 2-3 årige undervisningsforløb i scenekunst, som kan tages ved siden af eller i kombination med en ungdomsuddannelse. Foreningen kan sammenlignes med den mere kendte MGK – musikalsk grundkursus, der for musikkens vedkommende samler overbygningskurser tilknyttet en musikskole. - Landsforeningen for SGK – scenekunstneriske grundkurser arbejder internt for et større samarbejde grundkurserne i mellem samt eksternt for en kulturpolitisk anerkendelse af og indsats på området.
 
 
 
 
Herudover deltager Orkesterefterskolen i Holstebro og det  tværæstetisk tilbud Culture Camps fra Odense Musikskole
Læs mere om de 10 talentmiljøprojekter her på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside
 
 
 
Deltag gratis via Zoom. Mødelink klik her. (ID: 832 8244 6603 Passcode: 478458)
 
Talentløft ved Limfjordsteatret og Morsø Gymnasium
 
 
 

TILBAGEBLIK: FANTASTISK KONFERENCEDAG I AARHUS

 

FÆLLESSKAB, MANGFOLDIGHED OG NYE VEJE

AARHUS ER EN UNGDOMS- OG KULTURBY
 
Undertitlen på konferencen var Aarhus er en ungdoms- og kulturby.
Med udgangspunkt i eksempler og resultater fra Aarhus, blev der lyttet til oplæg, udvekslet synspunkter, og der var mange kloge debatter.
Konferencen blev arrangeret af Talent Aarhus i samarbejde med Talentnettet - og sammen med en større gruppe unge. Disse unge navngav også konferencens undertitel, og vidner om at Aarhus, med tre års arbejde som talentkommune, er lykkedes med at komme tæt på de unge, og lære af dem. Titlen vidner også om et resultat, hvor de unge er blevet stolte af deres by og tager ejerskab. 
 
 
"Det er slående at alle der sidder i rummet har mindst lige så meget at bidrage med, som os der sidder i panelet. - Det siger noget om kvaliteten af det netværk vi er sammen i"
Jeppe - paneldeltager
Se flere billeder på TalentAarhus facebookside
Film fra dagen og tre korte interviews
Konferencens program
I konferencens 4 super gode breakoutspor, blev der fremlagt eksempler på resultater, dilemmaer og udfordringer. Herunder er oplistet udvalgte pointer og anbefalinger fra hvert spor op. De kan ses/printes her Samlet PDF 
 
 
SPOR: Idræt og kultur - hvad kan vi lære af hinanden?

Hvor er der rum/ fora til at idræt & kunst kan mødes og lære af hinanden?

Strukturerede vs. Selvorganiserede
  • Forskellige læringer
  • tilgængelighed
Det hele menneske
  • Motivation/ potentiale fremfor færdigheder
 
SPOR: Mental sundhed i kreative ungemiljøer

Det individuelle overfor fællesskabet: Talent (individ) Talent (miljø).
Det gode miljø er det vigtigste for at opnå mental sundhed for den enkelte

Talentmiljøer kan tiltrække sensitive sind. Giver en forpligtigelse til tolerance og generøsitet samt bevidsthed om, at optagelsesprøver kan stå i vejen for diversitet.

Talent er også at tage vare på sig selv. Herunder at lære at finde ud af hvornår nok er nok.
 
SPOR: Rekruttering

Hjælp de unge med det ”kedelige” arbejde, så de har overskud til at fokusere på det kreative. Hjælp til fx:
- Økonomi, fundraising, Jura og Administration

Hvordan møder vi hinanden?
- Mødes et ”andet” sted
- Miljø, formidling
- Det er ikke nok at åbne døren

Hvordan kan indholdet defineres?
- Gør det nemt at hoppe ind/ deltage
- Tydelig forståelse for fødekæde
 
SPOR: Mental sundhed i kreative ungemiljøer

Det individuelle overfor fællesskabet: Talent (individ) Talent (miljø).
Det gode miljø er det vigtigste for at opnå mental sundhed for den enkelte

Talentmiljøer kan tiltrække sensitive sind. Giver en forpligtigelse til tolerance og generøsitet samt bevidsthed om, at optagelsesprøver kan stå i vejen for diversitet.

Talent er også at tage vare på sig selv. Herunder at lære at finde ud af hvornår nok er nok.
 
 
 

NETVÆRKSMØDE

 
Forud for den store konference i Aarhus mødtes omkring 30 medlemmer af talentnettet til netværksmøde. Emnet var fejlmodighed. Hvis vi for alvor skal tage netværkstanken til os, må vi være villige til at vise sårbarhed og fortælle om det der er svært og det der ind imellem går galt for os. Temaet var valgt som, optakt til webinaret d. 29/11 som omhandler samme tema.
 
Snakken gik lystigt og der var mange pointer og erfaringer der krydsede ejermænd. Vi håber på at kunne arrangere endnu et fysisk netværksmøde til foråret.
 
Det er gratis at være en del af netværket
 
Bliv medlem, nemt og gratis
Medlemsliste pr. september 2022 PDF
 
Talentnettet drives af Næstved Kommune i samarbejde med landets talentkommuner og Slots- og Kulturstyrelsen.
Projektleder: Charlotte Popp
Nyhedsbrevet kommer ca. 4 - 6 gange om året.
Copyright © 2019 Talentnettet


Vores mailadresse
cpopp@naestved.dk
Klik for at framelde dig nyhedsbrevet