♥ KOM MED TALENTNETTET TIL KULTURMØDE ♥ 
Se nyhedsbrevet i browser
 
 

TALENTNETTET

Nyhedsbrev #17 - marts 2023

 
  • Talentnettet inviterer til Kulturmødet Mors
  • Talenttræf på tværs
  • Spørgeskemaundersøgelse
  • Talentudvikling er kommet i fokus igen i den nye regering  
  • Kommende webinarer
  • Ny hjemmeside 
 

INVITATION - TAG MED TALENTNETTET TIL KULTURMØDET MORS

 
Fredag d. 25. august kl. 15 – 16.30 afholder Talentnettet netværksmøde for alle interesserede medlemmer. Tidspunktet er i Prime Time, på Kulturmødet. Temaet for netværksmødet er endnu ikke fastsat – men sæt kryds i kalenderen.
 
Fra netværksteltet på Kulturmøde Mors 2022. Foto: Per Bille
 

VÆRKSTED

Tværkunstnerisk talenttræf Esbjerg 2023 10. – 12. november 2023 (Information om tilmelding pris følger)
 
BGK, TværGK og SGK på Kulturskolen Esbjerg inviterer til nationalt træf for unge på lignende grundkurser og talentskoler landet over. Målgruppen er unge på kurser og uddannelser, hvor der undervises på højt niveau med mulighed for at kunne forberede sig til at ansøge en videregående uddannelse i en kunstnerisk retning.
Værkstedet:
På dette års træf lægger vi vægt på:
  • på hands on
  • på mesterlære
  • på værkstedskultur
  • på teknikker og materialers betydning for et kunstnerisk udtryk
Der undervises af landets bedste samtidskunstnere, der alle har det til fælles, at et værksted og mestring af et håndværk har væsentlig betydning for deres kunstneriske praksis.
Der bliver 8 værksteder for hver 12 elever i 14 timer
Billedkunst:
Elektrosvejsning
Bogbinderværksted
Mørkekammer
Modelværksted (arkitektur)
Gipsstøbning
Grafikværksted
 
Scenekunst:
Krop og rum
Interaktivitet
 
Værksteder på Esbjerg havn og Kulturskolen Esbjerg
Kulturskolen Esbjerg har værkstedsfaciliteter som mørkekammer, grafisk værksted, digitale billed- og filmredigering, billedkunstværksteder og teatersale, men er begrænset mht. metal, træ og gips. Vi undersøger muligheden for at kunne bruge lokaler på Esbjerg havn til de værksteder, som kræver mere plads og særlige rammer.
 
Træffets program
Eleverne overnatter og forplejes på Kulturskolen Esbjerg eller en nærliggende folkeskole. Dagtimerne foregår på værkstederne og aftentimerne med socialt samvær og input i form af artisttalk af inviterede kunstnere og tidligere grundkursuselever fra Esbjerg. Træffet afsluttes med en mindre fest.
 

TALENTUDVIKLING ER KOMMET I FOKUS IGEN I DEN NYE REGERING

 
[Regeringen vil]… formulere en samlet og ambitiøs kulturpolitik, der skal løfte kunsten og kulturens stilling i samfundet og sætte pejlemærker for de enkelte kunst- og kulturområder, herunder for kunstnerisk  […] talentudvikling Udplukket er fra regeringsgrundlaget side 50 -51 afsnit 7.3 om Kultur og Kirke. 
 
Link til regeringsgrundlaget
 
Kulturminister Jakob Engel Schmidt. Foto: Steen Brogaard
 
Talentudvikling er igen kommet på dagsordenen. Vores nye kulturminister JAKOB ENGEL-SCHMIDT, vil arbejde på en ambitiøs kulturpolitik, hvor kulturen ”skaber fælles oplevelser, understøtter vores udsyn og modvirker fordomme og snæversyn”. For at kunsten og kulturen kan spille den rolle og få den volumen, som visionen tilskriver, skal der skabes kompetente kulturaktører til at rulle kunsten ud over det ganske land. Det er her vi kommer ind i billedet. Os der arbejder med at talentudvikle de unge. Vi har momentum. Vi skal formulere for hinanden og for politikerne, hvilken værdi Talentudviklingen har både i det horisontale og brede kunstsyn, men også vertikalt og smalt – Det hvor vores næste kunstnere tænder faklen for de næste igen.
 

KUNSTNERISK TALENTUDVIKLING I DANMARK

HVOR MANGE UNGE DELTAGER?
 
Spørgeskemaundersøgelse
Talentnettet har udsendt en undersøgelse til alle landets kommuner, i håbet om at komme svaret nærmere.
Tusind tak til alle jer der allerede har besvaret. Vi opnår formentlig ikke en præcis optælling - men måske et bedre grundlag at estimere ud fra.
Hvis du mener din institution ikke er blevet spurgt, så klik ind og giv en besvarelse.
 
Link til spørgeskema
(Fristen er rykket til 31/3-23) 
 
I Talentnettet har vi i 3 år arbejdet hårdt på at opsøge de eksisterende tilbud til unge, om kunstnerisk talentudvikling, de findes i Danmark.
Vores ærinde har været, og er stadig, at invitere indenfor i et netværk af kollegial sparring, videndeling og fælles forskningsmæssige og udviklingsmæssige interesser.
Vi er blevet mange, selvom der stadig er nogen der ikke har opdaget vores fællesskab, som er gratis og givende for mange. Det er en vanskelig opgave at skabe et overblik over tilbuddene i landet. De er både meget forskellige i forhold til institutionelt tilhørsforhold og beskrivelse.  
 
Et af de mange spørgsmål vi i løbet af årene har haft brug for at vide noget om er hvor mange unge, der går i et talentudviklingsforløb.
Musikken har med MGK Danmark, styr på antal og hjemkommune. Der er ca. 600 elever der går på et MGK- kursus i Danmark (fordelt på 3 årgange). Men hvad med de andre kunstarter?
 
Fra talenttræffet ShowUp i Holstebro 2019. Foto: Jon Kristensen
 

KOMMENDE WEBINARER

Vi planlægger at afvikle 2 webinarer inden sommerferien:  
 
  • Tirsdag d. 25/4 kl.: 10 – 11.30. Vi planlægger et webinar om mental trivsel i talentudviklingsmiljøerne  
  • Tirsdag d. 13/6 kl.: 10 – 11.30 Vi planlægger et webinar om unges kunstneres afgørende læringsøjeblikke
 

STATUS PÅ TALENTNETTETS ARBEJDSGRUPPER

 
Følgende arbejdsgrupper er afsluttet: 
 
  • Tværkunstnerisk arbejdsgruppe – Er der kvaliteter ved at arbejde tværkunstnerisk indenfor kunstarter?
Arbejdsgruppen afsluttede med et meget fint tilrettelagt webinar, med inddragelse af unge kunstnere, der arbejder på tværs af flere kunstarter. Webinaret foregik 18/5 2021, titlen er ”Frit fald mellem to stole”. Optagelse del 1 Optagelse del 2
 
  • Klar karrierevej for unge kunstnerspirer
Arbejdsgruppen er ikke etableret. Der har dog været kontakt til vejledersektoren. På Sambakonferencen 3/10 2022 – En landsdækkende konference for vejledere på og omkring ungdomsuddannelserne og VUC. Her blev en flyer uddelt, og omtalt fra scenen. Flyer
 
  • Ungeinvolvering – Kan talentudvikling skabes sammen med de unge?
Arbejdsgruppen har afsluttet arbejdet. Der har været et webinar om ungeinvolvering og Konferencen i Aarhus handlede om unge og var delvis skabt af unge.
TUK, Slots- og kulturstyrelsen Tænketank for Unge, deltog både i arbejdsgruppen og i Talentnettets første konference. Arbejdspapir fra gruppen. Der er blandt andet også arbejdet med unges motivation og involvering bl.a. via materiale fra CEFU.
 
  • Hvad giver talentudvikling til samfundet? – Bliver samfundet beriget af alle dem, som ikke kommer på akademiet/konservatoriet?
Arbejdsgruppen har afsluttet arbejdet. Det mundede ud i webinaret: Det talentfulde Samfund d. 10/6 2022, sammen med Kathrine Olldag.
Arbejdet i denne gruppe er gået videre i hele Talentnettets grundarbejde, som en vigtig faktor i argumentation og effektvurdering af Talentudviklingens værdi og eksistensberettigelse. Link til optagelse
 
  • Monofagligt netværk FGK og tilsvarende forfatterskoler – Kan vi skabe et netværk i Danmark for forfatterskoler?
Arbejdsgruppen har afsluttet arbejdet. Gruppen kom lidt sent i gang, men er lykkedes at nå i mål med stiftelsen af foreningen Skriveunderviser 22. august 2022. https://www.skriveunderviser.dk
 
  • Talentmiljø og talentudvikling
Arbejdsgruppen har afsluttet arbejdet. Arbejdsgruppens emne er overgået til at være et grundlæggende tema i Talentnettet. Flere af indlæggende fra forskningens verden har omhandlet emnet, bl.a. Lene Tanggaard, Christoffer Henriksen og Jakob Nørlem  
 
  • En ny arbejdsgruppe er etableret
Temaet i gruppen er debatten og drøftelserne vedrørende en fælles GK model. Der arbejdes pt. i en forberedende fase som dels består af en kortlægning af hvor mange unge, der pt. tilgår et talentudviklingsprogram og dels består af forfatningen af en slags manifest, der har til formål at skabe en grundlæggende beskrivelse af og argumentation for, at talentudvikling af unge i kunstneriske fag er meningsfyldt og spiller en langt større rolle i samfundet, end det enkelte individs udviklingsproces.
 
Status på ledersparringsgrupper:
Vores 5 ledersparringsgrupper har ikke set sig i stand til at gennemføre programmet. Materialet til ledersparringsgrupperne har som helhed fået ros, men på trods af det, er ingen af grupperne pt. i gang med det systematiske forløb. Årsagen til at de fleste grupper har tabt pusten angives til at være en eller flere af disse 3 faktorer:
  • Meget svært at samle grupperne fysisk pga. travle kalendere og andre opgaver, der skal prioriteres.
  • Stort arbejdspres pga. ophobning af arbejdsopgaver og arrangementer efter Corona-perioden
  • Svært at holde et flow, når der ikke er en leder i gruppen. Modellen med skiftende tovholdere er for sårbar.
 

AKTUELLE DEBATARTIKLER

 
Artikel fra Kulturmonitor d. 7/3 om MGK.
Gammel konflikt blandt landets MGK-centre blusser op: »Man omgår fakta, fordi man vil tilbage til det, der var før, for enhver pris«
 
Artikel fra Altinget/Kultur d. 3/3 om kunstneriske kandidatuddannelser. 
Kunstneriske uddannelser: En ny kandidatreform risikerer at smide vores ry som design-nation over bord
 
Artikel fra Altinget/Kultur d. 3/3.
Interesseorganisation: Uden bedre arbejdsforhold taber vi fremtidige musikskabere på gulvet
 

NY HJEMMESIDE

 
Talentnettets hjemmeside skifter udseende om kort tid.
Informationerne vil være de samme, men forhåbentlig vil de være lettere at finde.
Som altid, er i velkommen til at sende links til artikler, hjemmesider, rapporter m.m., som kan være relevant for de øvrige i Talentnettet.  
 
Talentnettets nye hjemmeside 
 
 

NYT FRA SEKRETARIATET

 
Talentnettets sekretariat har fået en ekstra spiller på banen. Leder af Talentnettet Charlotte Popp er overgået til en stilling som Chefkonsulent for Kulturen i Næstved Kommune. Derfor er der blevet brug for flere administrative kræfter. Fremover vil I også kunne møde Cecilie til møder og bag tastatur og telefon.
Charlotte Popp (cpopp@naestved.dk)
Cecilie Jürgensen (cjrgen@naestved.dk)
 
Det er gratis at være en del af netværket
 
Bliv medlem, nemt og gratis
Medlemsliste pr. september 2022 PDF
 
Talentnettet drives af Næstved Kommune i samarbejde med landets talentkommuner og Slots- og Kulturstyrelsen.
Projektleder: Charlotte Popp
Nyhedsbrevet kommer ca. 4 - 6 gange om året.
Copyright © 2019 Talentnettet


Vores mailadresse
cpopp@naestved.dk
Klik for at framelde dig nyhedsbrevet